Even voorstellen

Hallo! Ik ben Richard Moerkerk, eigenaar van De BierBasiliek.

Ik ben op jonge leeftijd in de horeca beland en opgeleid door het Amsterdams College voor Hotel en Gastronomie. Tijdens mijn stages in België ben ik ondergedompeld in de wereld van het speciaalbier. Na terugkomst in Nederland ben ik sous-chef van een Belgisch restaurant geworden.

In het restaurant hebben we in 2006 een bierkaart geïntroduceerd, wat toen toch wel een beetje vreemd was voor een restaurant. De bieren matchte ik bij de gerechten op de kaart. Dat was nog wel de hype rond bier vooruit, maar bleek een gouden greep. De activiteiten rond bier in het restaurant werden steeds groter en zodoende ben ik mij meer en meer gaan bezig houden met bierpairing, proeverijen, trainingen geven aan personeel, verzorgen van bierdiners, bierkaarten maken enzovoorts.

In september 2017 ben ik Internationaal gediplomeerd Doemens Biersommelier geworden. Een jaar later ben ik gestopt met werken bij het restaurant, zodat ik me volledig op bier kon concentreren. Ik geef nu maandelijks themaproeverijen, bierproeverijen op locatie, verzorg bier-spijscombinaties, trainingen, bierdiners en schrijf columns over bier. Overigens heb ik de horeca niet verlaten, want ik sta ook nog op de werkvloer van een prachtig bierproeflokaal: De Boom in Alkmaar. Op 25 november 2019 ben ik door Entree Magazine verkozen tot Bierspecialist van het jaar. 

Ik help je graag op weg in de wereld van bier. Of het nu gaat om een proeverij, training of advies, graag tot ziens en op je gezondheid, santé!

Richard Moerkerk                                                         Internationaal Biersommelier