Aan tafel

Alkmaar heeft een heel rijk bierverleden. Diverse straatnamen, maar ook bijvoorbeeld het Accijnstorentje verwijzen naar de vroegere brouwactiviteiten in de stad. Van de brouwerijen is niet veel meer over. Een pand dat nog wel bestaat is dat van Brouwerij De Boom. Die brouwerij is actief geweest van 1647 tot 1750 en was indertijd een  van de grootste brouwerijen.

Ondanks dat er in Alkmaar zo veel gebrouwen werd is er weinig bekend over bierstijlen die kenmerkend zijn voor de stad Alkmaar. Wel was het gebruikelijk dat bepaalde beroepsgroepen een deel van hun loon uitbetaald kregen in bier en zo ontstonden Schuttersgildebier en kaasdragersbier. Dit waren bieren naar een algemeen recept, waarbij de naam afgeleid werd van het gilde dat de opdracht tot brouwen gaf.

De bieren dienden als levensmiddel -een maaltijd op zichzelf-, moesten dus voedzaam zijn en werden ook ’s ochtends en ’s middags gedronken. Dat klinkt als één groot feest, maar dat geeft toch een vertekend beeld. Het bier was waarschijnlijk zoet/zuur en wat rokerig van smaak en had ongeveer 2% alcoholpromillage. Heel anders dan de frisse IPA die wij op het terras drinken dus!

Tegenwoordig drinken we bier niet meer als maaltijd, maar kan bier wel een uitstekende begeleider zijn bij de maaltijd. De smaken van verschillende soorten bier zijn zo divers, dat er bij elk gerecht wel een passend bier te vinden is. Het combineren van bier bij gerechten is een belangrijk deel van mijn werk als biersommelier.

Ter inspiratie publiceert Proeflokaal De Boom, het speciaalbiercafé dat in het pand van Brouwerij De Boom gevestigd is, in het Alkmaars kookboek een recept waarbij gekookt wordt met bier. Het kookboek is  een initiatief ter ondersteuning van de Alkmaarse horeca, die te lijden heeft onder de geldende coronamaatregelen. Het boek komt uit in September. Uiteraard komt er bij het recept ook een passend bieradvies, zodat u thuis kunt proeven hoe lekker het kan zijn als bier de maaltijd begeleidt.