Aandacht maakt bier nog lekkerder

Wie houdt er nou niet van? Tijdens je horecabezoek naar mensen kijken? Op het terras, in de bediening en achter de bar voltrekken zich volledige theatershows waar je als professional ook zo van kan genieten.

Zo zat ik laatst aan de hoek van een bar in Amsterdam te kijken naar de barman en werd ik overdonderd door gevoelens van weemoed en thuiskomen tegelijk. Het schouwspel van een kastelein die met zóveel liefde en aandacht een glas pils inschonk, had ik tot dat moment nog nooit in Nederland gezien. Het deed me terugdenken aan de tijd dat ik in Ninove, België, woonde. Op mijn vrije dagen zat ik daar regelmatig op een terras in het midden van de stad. Het terras was vaak verlaten, maar stond vol in de zon en het ritueel waarmee de meneer het glas pils tapte was werkelijk prachtig om te zien.

De aandacht en concentratie die hij gaf aan het schenkritueel was ongekend. Vanaf het moment dat de bestelling geplaatst was, werd elke handeling zo geconcentreerd, met militaire precisie en liefde uitgevoerd, dat het elke keer weer een genot was om naar te kijken. En dat niet alleen, want juist door het zien van dat strakke ritueel smaakte het bier nog beter. Fenomenaal!

U begrijpt dat in België mijn passie voor bieren is ontstaan. Eenmaal terug in Nederland heb ik, in het restaurant waar ik in 2006 werkte, een bierkaart geïntroduceerd. We waren nog wel de hype rond bier voor, maar het sloeg wel aan. Later ben ik opgeleid tot Internationaal Biersommelier en ben ik gestopt bij het restaurant, zodat ik me volledig op bier kon concentreren. Ik geef bierproeverijen, verzorg bier-spijscombinaties, trainingen en bierdiners. Overigens heb ik de horeca niet verlaten, want ik sta ook nog op de werkvloer van een prachtig bierproeflokaal: De Boom in Alkmaar.

Als uw nieuwe columnist mag ik u meenemen in mijn wondere wereld van het bier. Ik hoop dat mijn schrijfsels inspireren om gasten een betere bierbeleving te bieden. Zo smaakt elk glas bier nog beter.

Proost!