Drink samen

Op mijn verjaardag in 2017 kreeg ik van mijn zoon een fles Hertog Jan Grand Prestige. Een barley wine van 10% die bekend staat om hoe goed ie zich laat rijpen. Ik was blij met mijn cadeau en sprak met mijn zoon af dat -als hij achttien jaar oud zou worden- wij deze fles samen zouden opdrinken.

Het laten rijpen van bieren vergt nog best wel wat aandacht. Onder andere temperatuurschommelingen zijn, op zijn zachtst gezegd, niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van het bier. En dus heeft de fles in de afgelopen vier jaar in de klimaatkast gestaan. Onder de beste omstandigheden maakte de Grand Prestige zich klaar voor het moment suprême. Want vorig jaar is mijn zoon achttien jaar oud geworden en dus was oudejaarsdag het moment om een goede toast uit te gaan brengen.

Voordat het zover was heb ik eerst een fles verse Grand Prestige gekocht. Proeven is vergelijken. De smaken die ontstaan tijdens het rijpen van bier worden onderstreept als je het verse bier naast het gerijpte bier drinkt. De verschillen vallen zo beter op.

Om samen van de bieren te genieten was een magisch moment. En heel eerlijk gezegd, het bier was daarbij maar bijzaak. Natuurlijk, ik ben bier dankbaar. Ik geniet van de meeste glazen die ik proef. Door bier heb ik het leukste werk ter wereld en heb ik prijzen gewonnen. Ik kom op vele plekken en ontmoet vele mensen door bier. Ik betaal mijn vaste lasten door bier. Maar dat mag me allemaal afgenomen worden voor het moment met mijn zoon op oudejaarsdag. We genoten samen van twee mooie glazen. Naast elkaar, met elkaar. Dat dat wens ik één ieder toe in het komende jaar. Drink in gezelschap van fijne mensen. Geniet met volle teugen, van elkaar. En als daar -niet geheel on-toevallig- een lekker glas bier bij past, drink het dan samen.