Vriendenbock

Elk jaar weer kijken bierliefhebbers uit naar de herfst, alleen al omdat het hét seizoen is van de enige biertraditie in Nederland: het bockbierseizoen. Bockbier, of specifieker, herfstbockbier is een donkere variant van zwaarder gebrouwen bier. Traditioneel worden bockbieren gepresenteerd op de eerste maandag van oktober, maar vanuit commercieel oogpunt wordt de lancering van deze herfstspecialiteit steeds meer vervroegd. Dus eerst werd 1 oktober aangewend om de bock los te laten gaan en tegenwoordig zijn er cafés die de eerste dag van de herfst , 21 september, beginnen met bockbier. Er liggen zelfs in de eerste week van september al bockbieren in de supermarkt!

Het geeft maar aan hoe populair de bockbieren zijn. En die populariteit is terecht, maar ik vind niet dat het bockbierseizoen steeds vroeger in het jaar moet starten. 1 oktober is een prachtige datum om aan bockbier te beginnen. De laatste warme zonnestralen van de zomer laten zich in september nog wel eens zien en bij hogere temperaturen passen de frisse en doordrinkbare bieren beter. Bovendien heeft de liefhebber voldoende de tijd om echt uit te kijken naar de bockbieren. Hoewel dit jaar die hunkering deels zal blijven.

Want het bockbierevenement van Alkmaar, met inmiddels landelijke bekendheid, mag niet door gaan dit jaar. Op het festival waren vorig jaar meer dan vijfenveertig verschillende bockbieren te proeven, in de prachtige entourage van de Grote Sint Laurenskerk. Dat klinkt als een walhalla voor de biergenieter en dat is het ook. Ondanks alle voorbereidingen om dit jaar een coronaproof bierfestival te organiseren wordt de noodzakelijke vergunning niet verstrekt vanwege het schenken van alcohol. Daar zal ik niet over klagen, want er zijn een hoop mensen getroffen door het coronavirus. En ik vrees dat er nog een hoop mensen getroffen gaan worden. Maar het maakt wel dat ik nu al uitkijk naar volgend jaar. En oktober kan me dan niet vroeg genoeg beginnen.